Характеристики при ремонт на търговски имоти

Бизнес


Както знаете, визуалната памет е най-развитият начин за възприемане на света. Затова не си мислете, че препоръките за интериорен дизайн на търговски имоти са просто трикове на дизайнери, които искат да измъкнат повече пари от вас. Ако мислите как да накарате пространството на вашия офис, търговски център, хотел, магазин или ресторант да работи на 100%, можете спокойно да инвестирате максимално в ремонт. В крайна сметка всички разходи не само ще бъдат оправдани, но и ще донесат печалба.

Подготвяме се за глобално преобразяване

Ремонтът на бизнес недвижим имот е доста подобен на довършването на жилище, като се различава само по количеството работа и размера на инвестицията. За да предотвратите парите ви да отидат на вятъра, обмислете внимателно предстоящата преработка. Не можете да го направите сами, затова изберете достойна фирма изпълнител.

По правило процесът на взаимодействие между строителна компания и клиент се състои от следните етапи:

 • Обектът се оглежда от специалисти. Оценява се състоянието на помещенията, определя се обхватът на работата, включително необходимостта от преустройство, монтаж или демонтаж на прегради, полагане на инженерни системи и системи за сигурност. Още на първия етап се сключва договор.
 • Въз основа на оценката на обекта и желанията на клиента се изготвя дизайнерски проект. Този документ отразява всички малки неща и детайли на бъдещата промяна: стила на интериора, разбивката по зони, използваните материали (довършителни работи, консумативи, конструкция), мебели, осветление, специално оборудване, организация на инженерни системи и сигурност системи по такъв начин, че помещението да отговаря на държавните стандарти и много други.
 • Процесът на бюджетиране върви ръка за ръка с дизайнерския проект. Въз основа на него се определят ред по ред количеството на определени материали, тяхната цена, разходите за доставка, строителна техника, професионални услуги (довършители, майстори, дизайнери, инженери, логистици).

Всички тези етапи се договарят между клиента и изпълнителя. Освен това ролята на клиента се свежда единствено до наблюдение на действията на специалистите, което от своя страна може да бъде разделено на следните етапи:

 • Освобождаване на помещения от мебели, уреди. Важно е въпросът за тяхното транспортиране и съхранение да бъде решен предварително.
 • Демонтаж на стари довършителни материали от стени, таван, под. Необходимо е своевременно отстраняване на строителните отпадъци.
 • Преустройство. Издигат се глухи или полуотворени прегради от гипсокартон, ако е необходимо, съществуващите стени се разрушават. Помещенията са разделени на зони – работна, приемна на клиенти и така наречените помощни помещения (склад, стаи за персонала, като такива условно може да се нарече и кухнята).
 • Електроинсталационни работи. Полага се окабеляване или се сменят остарели елементи. Това се прави по такъв начин, че гнездата и ключовете да са разположени възможно най-удобно за свързване на оборудване. Във всяка зона е организирано и осветление. Освен това в помещенията за персонала трябва задължително да отговарят на нормите на Кодекса на труда на Република България. Трябва да се изясни, че всички полилеи, лампи, лампи и други осветителни устройства се монтират на местата им след завършване.
 • ВиК работа. В съответствие с всички норми и правила, тръбите са монтирани, баните са оборудвани с цялото необходимо оборудване. Когато става въпрос за заведения за обществено хранене, специално внимание се обръща на организацията на водопровода в кухнята.
 • Изравняване на повърхността. Таванът и стените са шпакловани, като последните могат да се зашият и с гипсокартон (т.нар. суха мазилка). На пода е подредена бетонна замазка – това е универсален препарат за всякакъв вид покритие. След груба работа е важно повърхностите да са „узрели“ за последващо довършване. Обикновено това отнема около седмица. Много работи се извършват на няколко етапа, така че тази ремонтна точка може да се нарече една от най-дългите.
 • Монтаж на системи за врати и прозорци. В отворите, подготвени предварително на предишния етап, се монтират дървени, пластмасови или метални конструкции. Ако е осигурена необичайна форма на прозорци или врати (сводести, кръгли, например), местата за тяхното инсталиране се подреждат на етапа на преустройство.
 • Завършване на тавана, стените, полагане на подови настилки. Процесът на изпълнение на този етап от работата зависи пряко от избраните материали. За всеки тип търговско помещение – ресторант, кафене или бар, магазин или търговски център, хотел или банка – се вземат предвид определени тънкости.
СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Какво Да Очаквате От Консултантските Фирми По Европроекти

Характеристики на ремонта и декорацията на ресторанти, кафенета и барове

За никой от ресторантьорите не е тайна: интериорът на заведението танцува от кухнята. Когато създавате уникална атмосфера, е важно да не създавате конфликт между поднесените ястия и декора. Също толкова важно е да запомните кои са вашите гости – дизайнът на ресторант за бързо хранене ще бъде много различен от елитно кафене или брутален спортен бар.

За заведения с национален вкус дизайнерите препоръчват декориране на ресторанти в еко- и етно стил. Идеалната декорация за стените ще бъде тапет от естествени влакна, например от бамбук, корк, с включване на листа, тъкани материали. Добре се справят с дизайна на екологичен интериор и венецианска мазилка. За предпочитане е подът да е проектиран с най-издръжливите материали. Като правило, това е плочка, порцеланова плочка, ламинат. Печелившо покритие на тавана – структура на напрежение. Осветителните тела са перфектно монтирани в него, освен това се спестява време за изравняване на повърхността.

Заведенията за европейска кухня са свободни да избират стилове и материали за тяхното изпълнение. Важно е обаче да не правите грешки с цветовата палитра. Барът може да бъде декориран в тъмни цветове: подходящи са бордо, черно, тъмносиньо или зелено. Дървеното покритие изглежда добре. Залата за приемане на гости може да бъде декорирана в топли цветове – те подобряват апетита. Светли нюанси, мръсни розови и лилави тонове, злато, сребро, седеф също изглеждат добре – всичко зависи от избрания стил.

Ако фокусът на вашето заведение е бързото хранене, заложете спокойно на ярки цветове. Комбинирайте червено и жълто, зелено и оранжево, синьо и розово, но все пак изберете топли нюанси на тези цветове.

В кухнята на абсолютно всеки ресторант или кафене е за предпочитане да изберете светли нюанси на всички повърхности – класическо бяло, слонова кост, пастелно, бежово, студено синьо, топло розово. Особено внимание при избора на материали се обръща на безопасността и комфорта. Без хлъзгави повърхности под краката и трудни за почистване материали по стената и тавана!

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Как да открием авариен ключар в София, на който да разчитаме винаги при загуба или проблем с ключовете?

Характеристики на ремонт и декорация на магазини и търговски центрове

Да се ​​увеличи маркетинговият ефект, да се заинтересува потребителят – това са целите, преследвани от добрата  декорация на търговските площи . Важно е да обмислите всеки детайл, за да привлечете клиент.

В този случай разделението на зони също е справедливо – търговски етаж, каси, стационарни витрини (например отдел със сирена, колбаси, готвене), складови помещения. В повечето случаи обектите, включени в мрежата, имат свой собствен корпоративен стил, така че въпросът с цветовете и стилистичния дизайн се решава сам. Основната задача е интериорът да бъде максимално безопасен и удобен както за клиентите, така и за персонала. Изберете материали с висока якост против плъзгане:

 • за пода – плочки, за предпочитане порцеланови каменинови изделия;
 • за стени – PVC панели, декоративен гипсокартон в търговските площи, плочки или пластмаса – в зоните на витрините, в складовете, можете просто да боядисате повърхността;
 • за тавана – шарнирни конструкции от гипсокартон, но ако говорим за повърхностна обработка в търговски център, тогава обикновена пластмасова или метална решетка е достатъчна за защита на комуникациите, тъй като таваните са доста високи и посетителите рядко им обръщат внимание.

Ако вашият магазин няма корпоративна идентичност като такава и е малък по размер, можете да изберете най-непретенциозното покритие. По-добре е да инвестирате в закупуването на висококачествени витрини и хладилно оборудване, за да представите продукта в целия му блясък.

Характеристики при ремонта и декорацията на хотели

Чувствайте се като у дома си, но в същото време не забравяйте, че сте далеч – това е ефектът, който трябва да постигнете от  реновирането на хотела . Етапите на трансформации се състоят от работа с рецепцията, стаите.

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Как да използваме социалните медии за намиране на работа: Тънкостите и предимствата

Ремонтът на стаи е много подобен по отношение на състава на дейностите и материалите при ремонта на апартамент. Тъй като всеки от тях всъщност е спалня (с изключение на многостайните апартаменти), дизайнът трябва да бъде възможно най-уютен. Изберете пастелни, приглушени цветове, но не забравяйте ярките акценти. За декорация на стени е най-добре да изберете венецианска мазилка или нетъкан тапет, опънат или окачен таван, линолеум или ламинат с висока якост на пода.

Залата и рецепцията са лицето на всеки хотел. Не трябва да пестите пари за техния дизайн, изберете само висококачествени материали, внимателно обмислете дизайна. Експертите съветват: ако хотелът е малък, направете тези зони интимни, уютни, възможно най-близо до домашна атмосфера, но ако говорим за гигант в хотелиерския бизнес, не се колебайте да шокирате гостите с луксозни облицовки, дайте предпочитание до светли цветове, които ще разширят вече мащабното пространство.

Характеристики при ремонта и декорацията на банки

Всички финансови институции от този вид имат свой собствен корпоративен стил, което елиминира необходимостта от измисляне на дизайн от нулата. Самият дизайнерски проект обаче тепърва ще трябва да бъде направен. Повечето банки предпочитат цветовете на стабилността, надеждността и увереността – ярко червено, синьо, зелено, комбинация от жълто и черно.

Когато избирате материали  за ремонт на банка, можете да се съсредоточите върху декорацията на офиси. За стени – тапети, PVC плоскости, шпакловка. За тавана – опънати или окачени конструкции. По-добре е да украсите пода с насипни композиции, индустриален линолеум, плочки.

Както можете да видите, при ремонт на търговски помещения е необходимо да се вземат предвид доста голям брой детайли, така че не трябва да пестите от услугите на специалисти. Int-Ext има достатъчно опит, за да реши проблема с преустройството на ресторант, кафене, банка, хотел или търговски център. Доверете се на професионалистите и няма да останете разочаровани от резултата!

Оценете този материал
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Финансови новини и съвети за успешен бизнес
Add a comment