3 основни канала за маркетинг в интернет

Бизнес

Създаването на бизнес онлайн носи своите предимства. Дигиталният маркетинг непрекъснато разширява своя спектър от инструменти, платформите стимулират присъединяването на все повече потребители и каналите за дигитална комуникация с усъвършенстват спрямо клиентските очаквания.

Дигитализацията на бизнеса обаче далеч не представлява сигурна гаранция за успех на онлайн бранда. Необходимо е познаването на дигиталния инструментариум, както и подборът на подходящите канали за дигитален маркетинг в интернет.

Ето кои са основните 3 канала за дигитален маркетинг:

Съдържание на статията:
  1. Бизнес сайт
  2. Гугъл
  3. Социални мрежи

Бизнес сайт

Един от най-важните маркетинг канали, който работи в услуга на дигиталния бизнес, е неговият уебсайт. Той играе ключова роля в интерпретирането и представянето на бранда пред потенциални и текущи клиенти. Основна функция на бизнес сайта е да служи като виртуална презентация на бранда – представяне на услуги, продукти, история, ценности, цели и мисия на бизнеса.

Друга полезна функция на бизнес сайта като маркетинг канал е да свързва бизнеса и клиентите. Това е възможно посредством внедрени контактни форми. Най-популярните от тях са бюлетините за абониране, чатовете, връзките към социалните профили на бранда, както и блоговете.

Ключова функция на бизнес сайта е и да осигурява улеснение на потребителите. Времетраенето и удовлетвореността на потребителското сърфиране зависят пряко от качеството на организация в сайта на бизнеса. За целта той трябва да бъде максимално функционален, подреден, категоризиран и улеснен за потребителско използване.

Това е особено важно за сайтовете онлайн магазини, които предлагат опцията и за пазаруване. Тогава е от първостепенна необходимост сайтът да бъде лесно разбираем, да съдържа информативна стойност и да улеснява максимално извършването на покупка от потребителите.

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Характеристики при ремонт на търговски имоти

Гугъл

Друг важен маркетинг канал за бизнеса в интернет е търсачката Гугъл. Тя има ключова роля в разпространението на бизнеса до целевите потребители. Бизнесът може да използва търсачката, за да достигне до целевата аудитория и да стимулира ръст в продажбите и органичния трафик.

За тази цел онлайн бизнесът следва да проучи и подбере правилните ключови думи, с които иска да се асоциира. След като ги изведе, той трябва да оптимизира своето съдържание в сайта и извън него посредством SEO методите. Оптимизацията за търсещите машини преминава през два етапа – вътрешен и външен.

Вътрешната оптимизация се фокусира върху съдържанието вътре в сайта. В сайта се оптимизират продуктови страници и категории, добавят се заглавия и описания, подобрява се и скоростта на зареждане. Външното оптимизиране на сайта за Гугъл проследява външните връзки на сайта – генериране на връзки в онлайн директории, форуми, сайтове за обяви или други сайтове.

Позиционирането на бизнеса на първи места в Гугъл зависи пряко от степента на релевантност на съдържанието, качеството на информацията и наличието на ключови думи. При класиране на предни позиции в търсачката бизнесът може да извлече ценни ползи. Основните от тях са привличане на нови клиенти, повишаване на органичния трафик, насърчаване на доверие в брада и увеличаване на видимостта на бизнеса.

Социални мрежи

Още един ключов маркетинг канал за позициониране и развитие на бизнеса в интернет са социалните мрежи. Платформите се увеличават на ежедневна база – все по-голям брой потребители се регистрира и използва социалните мрежи активно. Това ги прави потенциални клиенти, до които бизнесът може да достигне.

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Професионален домоуправител Бургас - Цялостна поддръжка на жилища

Социалните мрежи е маркетинг канал, носещ редица предимства в развитието на онлайн брандовете. На първо място, платформите осигуряват ефективно взаимодействие с аудиторията. В социалните мрежи има редица възможности за двупосочна комуникация. Потребителите могат да задават въпроси или да споделят отзиви, което спомага на бизнеса да надгради своето дигитално присъствие.

Второ, социалните мрежи като маркетинг канал допринасят за увеличаване трафика към сайта на бизнеса. Съдържанието в тях ангажира аудиторията и изгражда взаимодействие, което стимулира желанието на потребителите да посетят сайта на бранда.

Още една полза от социалните мрежи е увеличаването на осведомеността за бизнеса. Социалните мрежи имат мащабна аудитория, което позволява на брандовете да позиционират рекламно съдържание, с което да повишат своята видимост.

Да обобщим с няколко думи дотук:

Дигиталният маркетинг предоставя все повече ползи за съвременния бизнес – досег до обширна аудитория, множество възможности за оказване на взаимодействие и широк набор от дигитални инструменти.

Създаването на онлайн бизнес обаче не е гаранция за успех – важно е да се подберат най-правилните канали за популяризиране на бранда. Основните от тях са търсачката Гугъл, социалните мрежи и сайта на бизнеса.

Социалните мрежи изграждат двупосочна комуникация, търсачката повишава авторитета и видимостта на бизнеса, а сайтът – изгражда трайно първо впечатление у потребителите.

Оценете този материал
( No ratings yet )
Финансови новини и съвети за успешен бизнес
Add a comment